בלוג

שערי מט"ח - איזה שערים קיימים ומה ההבדלים ביניהם?

מה מייצג השער היציג, אילו נתונים משקף השער הרציף ומה ההבדל בין שני אלה לשער קנייה, שער מכירה או שער מזומן? לפניכם המדריך המלא לשערי המט"ח הנפוצים.

שוק המט"ח הינו השוק הפיננסי הגדול ביותר בעולם, כשהרווחים בו נובעים מהמרווח שבין שער הקנייה לבין שער המכירה. למשל, אם רכשתי 100$ בסכום של 350 ₪, ולאחר עליות שערים מכרתי את ה-100$ בסכום של 380 ₪, הרווחתי 30 ₪ כתוצאה מהמרווח בין השערים. זה נשמע פשוט, אך משקיעים המעוניינים להתנסות בשוק ההון מגלים שיש סוגים שונים של שערי מט"ח, כמו: שער קנייה, שער מכירה, שער מסחר, שער יציג, שער מזומן, שער הלוואות וכדומה. כדאי להבין את ההבדלים בין שערי מט"ח, כדי לחשב באופן יעיל ואמיתי את כדאיות עסקת המט"ח הבאה שלכם.

שערי מט"ח שמייצגים את שערי החליפין בזמן נתון

שער יציג: שער זה נקבע על ידי בנק ישראל והוא משקף את המחיר בשקלים לכל יחידה של מט"ח. בנק ישראל קובע את השער היציג על בסיס דגימות של שערי חליפין שמפרסמים בנקים ברחבי העולם, לרוב על פי היחס שבין המטבע הזר לדולר אמריקאי. השער היציג שמפרסם בנק ישראל אינו שער מחייב, אלא משמש בעיקר לצורך הערכת שווי מטבעות זרים ביחס לשקל הישראלי או לשימוש בחוזים משפטיים. שוק המט"ח בפועל מתנהל באופן שבו שער החליפין הוא כזה שמוסכם על שני הצדדים, ולשני הצדדים יש יכולת לתאם זאת ביניהם. כלומר, ערך המט"ח שבידך שווה את הסכום שמישהו אחר מוכן לשלם עליו.

השער היציג מתפרסם באתר בנק ישראל בכל יום שבו יש מסחר במטבע חוץ, בימים א-ה' עד השעה 15:30 וביום ו' עד לשעה 12:30. שער זה מכונה גם שער המסחר, שכן הוא משקף את נקודת האמצע במהלך יום המסחר.

שער רציף: שער החליפין הנוכחי, כפי שחושב בדקת המסחר האחרונה. מכיוון שהמסחר במט"ח מתרחש 6 ימים בשבוע, 24 שעות ביממה, שער זה מייצג את מצב שוק המט"ח העכשווי ביחס לשער היציג. בשעות שבהן אין מסחר, השער היציג משמש כשער הרציף. גם שער זה, בדומה לשער היציג, אינו מחייב אף אחד מהצדדים.

שערי חליפין לביצוע עסקאות

שער העברות והמחאות: זהו שער החליפין לעסקאות שאינן מבוססות על העברת כסף מזומן באופן פיזי, אלא נעשות באמצעות העברת המחאות (צ'קים) או העברות בנקאיות של סכומי כסף מחשבון מט"ח אחד לשני. שער זה מתפרסם באתרי הבנקים או גופים פיננסיים אחרים, והוא שער המחייב את המפרסם.

שער מזומן: שער זה מתייחס לעסקאות שבהן מבצעים פעולות בכסף מזומן במט"ח, למשל משיכת מט"ח מהבנק או הפקדת מט"ח בחשבון. מכיוון ששער המזומן לרוב גבוה יותר משער העברות והמחאות, לפעולות המזומן יצטרפו בדרך כלל גם עמלות המרה ועמלת הפרשי שער, בגובה הפרש השער בין שער העברות והמחאות לשער מזומן.

לכל אחד משערי החליפין יש שער קנייה ושער מכירה:

שער מכירה: שער המכירה מפורסם על ידי הבנקים וגופים פיננסיים אחרים, ונקבע בהתאם לשיקול דעתם העסקי. לרוב, שער מכירת המט"ח יהיה נמוך מהשער היציג.

שער קנייה: זהו המחיר שהבנק מוכן לשלם בעבור קניית מט"ח מלקוחותיו. לרוב, שער זה יהיה גבוה מהשער היציג.

מה מציעים לך בבנק ירושלים?

אנחנו בבנק ירושלים חוסכים לך גם עמלות וגם כאב ראש. בשונה מהנהוג במערכת הבנקאית, אצלנו ניתן לבצע רכישה והמרה של כספי מט"ח בשערי מט"ח אטרקטיביים ולהעביר כספי מט"ח לחשבונות אחרים, בארץ או בחו"ל, באופן מהיר ויעיל באמצעות מערכת Swift המאובטחת.

קרא כאן מידע נוסף על שירותי המט"ח של בנק ירושלים.

אין באמור לעיל בכדי להוות המלצה להשקעה או תחליף לייעוץ השקעות המותאם אישית לנתוניו של כל לקוח באופן אישי ועל פי צרכיו הספציפיים.​

  

אודות הכותב - מערך הכותבים של בנק ירושלים

בנק ירושלים הינו בנק המציע מגוון ייחודי של שירותים ומוצרים בנקאיים (משכנתאות, הלוואות, פיקדונות ועוד) ללקוחות כל הבנקים. בנק ירושלים, שנוסד בשנת 1963, ממשיך כל העת לבצע מהלכים כדי להתאים את עצמו לצרכים המשתנים של הלקוחות ולחידושים הטכנולוגיים.

רוצה לדעת עוד על הבנק? למידע נוסף אודות בנק ירושלים

לידיעתך, באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookies כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר.
למידע נוסף ניתן לעיין במדיניות הפרטיות